Podivuhodné prvenství Rozumného rozvoje

28.07.2010 11:00

Občanské sdružení Rozumný rozvoj prohrálo s Jesenicí soud o konání místního referenda. Jak se členové Rozumného rozvoje k prohře postavili? Se značnou dávkou demagogie, hysterie, polopravd a lží - jako vždy.

Rozumný rozvoj na svých webových stránkách zveřejnil na přelomu června a července k rozsudku komentář. V něm například tvrdí „jsme první občanské sdruženíČeské republice, co se o tento typ referenda zasazuje, nejedná se tedy o nic jednoduchého/jak by se na první pohled mohlo zdát/ …“.

Lže Rozumný rozvoj úmyslně? Lže z neznalosti?

Občanské sdružení Rozumný rozvoj totiž rozhodně není „prvním občanským sdružením v České republice, co se o tento typ referenda zasazuje“.  

V České republice bylo od roku 2006 dosud uspořádáno nejméně 104 místních referend, o čemž se lze přesvědčit nahlédnutím na webové stránky Ministerstva vnitra, kde je veřejně přístupný podrobný přehled místních referend uspořádaných v České republice podle aktuálně platného zákona o místním referendu.

Řada z těchto referend byla iniciována občanskými sdruženími – z posledních jmenujme např. místní referenda v Klánovicích, Bělokách, Bášti, Zábřehu, Hradci Králové, Stříbře, Cotkytli, Panenských Břežanech...  Tato občanská sdružení (kromě řady jiných) již dříve docílila toho, že se v jejich obcích jimi iniciovaná místní referenda uskutečnila.

Rozumný rozvoj o sobě také tvrdí, že“ soud… nám dal ve všech bodech za pravdu, až na jednu formální výtku.“ Kam až demagogie RoRa zašla, můžete sami posoudit přečtením rozsudku.

Předepisování podpisových listin – neboli fixlování, které Rozumný rozvoj nazval „formální výtkou soudu“, navíc obhajují představitelé sdružení oficiálně tím, že nevěděli, že pokud předepíší údaje za 70letou stařenku, je to neplatný hlas. Znamená to tedy, že podpisy několika stovek jesenických stařenek přišly vniveč?!

Kdo kauzu trochu sleduje, jistě si vzpomene na obdobné snahy sdružení obhájit při minulých pokusech o podání referenda chyby jako nečitelnost textu tvrzeními, že hrozně mrzlo, byla tma, vánice, vichřice…

Teď je vlna veder. Bude snad Rozumný rozvoj obhajovat „formální chybičky“, které uvádí na svých stránkách a jimiž balamutí nejen své příznivce, jako blábolení z horka?